Camera implantabilă pentru chimioterapie este un dispozitiv medical conectat la sistemul nervos central, cu scopul de a simplifica procesul de administrare intravenoasă a citostaticelor. Se poate utiliza pentru intervale de timp îndelungate, reprezentând o soluție mult mai confortabilă pentru pacienții bolnavi de cancer.
Cu ajutorul camerei implantabile, medicația specifică utilizată în cadrul sesiunilor de chimioterapie este administrată în condiții de siguranță deplină. În plus, acest dispozitiv medical mecanic permite și o recoltare mult mai simplu de realizat a probelor biologice pentru investigații și monitorizare, contribuind astfel la rata de succes terapeutic.
Când se recomandă camera implantabilă pentru chimioterapie?
Dispozitivul este utilizat în cazul pacienților ce urmează tratamente oncologice care includ și sesiuni de chimioterapie. Citostaticele – medicamentele cu rol specific utilizate în acest context – au un efect puternic iritant asupra vaselor de sânge periferice. Acest lucru poate cauza inflamații la nivel local sau sclerozarea vaselor de sânge. Din acest motiv, administrarea intravenoasă pe termen lung poate fi afectată.
De asemenea, camera implantabilă pentru chimioterapie este necesară atunci când pacientul primește tratament sub formă de perfuzie continuă, pentru o perioadă de 2-5 zile. Într-o astfel de situație, riscul de lezare a vasului de sânge este unul foarte ridicat.
În plus, opțiunea montării unei camere implantabile pentru chimioterapie poate fi luată în calcul în cazul unui stadiu avansat al bolii. Într-o astfel de etapă, tratamentele paliativ și de suport pot avea o durată nedefinită de timp, de aceea, conectarea permanentă la o perfuzie clasică generează un nivel și mai mare al disconfortului.
Care sunt beneficiile oferite de acest dispozitiv medical?
Camera implantabilă pentru chimioterapie are o structură compusă din doua secțiuni: cateterul și rezervorul. Montarea dispozitivului se realizează de către o echipă medicală cu experiență în astfel de proceduri. Durata întregului proces durează aproximativ 1 oră, sub efectul anesteziei.
Rezervorul este conectat prin intermediul cateterului la o venă centrală mare, întregul dispozitiv medical fiind introdus integral sub pielea pacientului. Pentru administrarea intravenoasă a medicației recomandate de medicul specialist, va fi utilizat un ac special (acul Huber). Testele de imagistică vor fi realizate ulterior cu scopul de a se observa poziția camerei implantabile, la finalul procedurii de montare.
Beneficiile oferite de acest dispozitiv medical:
- simplificarea accesului la un vas mare de sânge;
- accesul facil al pacientului bolnav de cancer la citostatice;
- reducerea nivelului de durere din timpul administării medicației;
- vasele mici de sânge sunt mai puțin afectate de chimioterapie;
- dispozitivul se montează sub piele relativ ușor, în aproximativ 1 oră;
- reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta tromboză venoasă;
- pacienții pot realiza investigații imagistice de tip CT sau RMN, dispozitivul fiind realizat din titan;
- igienizarea dispozitivului medical se realizează periodic, doar cu ser fiziologic și heparină;
- permite recoltarea de sânge pentru monitorizare și alte tipuri de evaluare.
Camera implantabilă pentru chimioterapie: riscuri asociate
Cu toate că montarea unei camere implantabile pentru chimioterapie este relativ sigură, există și anumite riscuri pe care medicul specialist trebuie să le prezinte în detaliu, în cadrul discuțiilor avute cu pacienții:
- risc de sângerare;
- risc de durere;
- risc de formare a unor hematoame;
- risc de acumulare a aerului în spațiul pleural;
- risc de deplasare a vârfului cateterului din poziția inițială;
- risc local și sistemic de infectare.
Printre cele mai grave complicații asociate acestui proces se numără:
- trombozele locale;
- frisoane sau febră;
- scurgeri de puroi;
- tumefierea tegumentului;
- înroșirea pielii la nivel local;
- înfundarea camerei.
În cazul în care un pacient se confruntă cu astfel de complicații, prezentarea în regim de urgență pentru o evaluare de specialitate este extrem de importantă. Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască expertiza medicală oncologica. Pentru mai multe informații despre camera implantabilă pentru chimioterapie, este necesară o discuție detaliată cu medicul specialist, pentru a se înțelege avantajele și riscurile acestei solutți, raportate la complexitatea unui anumit caz de cancer.
Surse:
https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/how-cancer-treated/chemotherapy/catheters-and-ports-cancer-treatment
https://www.medicalnewstoday.com/articles/portacath