Greu de crezut pentru străinii care ne vizitează țara, mai ales cei care au șansa să guste palincă direct de la sursă – distileriile improvizate ale sătenilor, alimentate cu cărbune – că palinca este de fapt băutura națională a țării. Palinca este o băutură puternică, limpede, un distilat din prune, cu un miros parfumat și un gust aromat, care îți încălzește trupul imediat, chiar după prima înghițitură.
În țara unde s-au născut legendele lui Dracula, țara cu castele de piatră construite în vârf de munte, misterioasa palincă se fabrică în lunile cu ziua în scădere, într-un cadru mistic, desprins parcă din basmele de demult.
Localnicii jură că cea mai bună pălincă se găsește pe marginea drumului, la standurile localnicilor, din satele uitate de lume, îmbuteliată în sticle reciclate, care ar putea ușor să te păcălească în legătură cu conținutul lor înainte de a le deschide și a permite miresmei de prune să-ți inunde nările. Atunci nu mai ai cum s-o confunzi. Atunci ai garanția că ai dat peste palincă cum numai românii știu să facă încă din Epoca Medievală.
Palinca în secolul XX
Majoritatea milenarilor cu rude la țară împărtășesc amintiri similare legate de palincă. Acum nu mai sunt atât de multe, dar pe vremuri, rar găseai în România sat fruntaș unde să nu existe una sau chiar două distilerii. Acum două-trei decenii, acestea erau des vizitate de bunici cu nepoți mici de mână, care aduceau acolo rodul livezilor lor de pruni, fermentat în butoaie de stejar sau plastic.
Pentru bunici, fabricarea palincii era o metodă de rotunjire a veniturilor sau, pentru mulți dintre ei, singura sursă de venit. În schimb, pentru nepoți, evenimentul era o adevărată sărbătoare, cu nopți lungi, pline de povești, despre o Românie acum de mult uitată.
Era simplu? Nu. Să faci palincă nu este simplu și nu a fost niciodată. După ce ai muncit o vară întreagă să culegi una câte una din iarbă prunele coapte și căzute pe lângă pomi, având grijă să nu amesteci în borhot și iarbă sau pământ, amesteci constant produsul distilat să nu se ardă și licoarea să capete o aromă de fum, pentru că distilarea în sine presupune multă atenție și mișcare.
Palinca în zilele noastre
Tot mai rar găsești acum săteni care să se dedice acestui meșteșug tradițional și să fie dispuși să deprindă arta fabricării palincii. Și atunci, un iubitor de băuturi autentice românești nu poate să nu se întrebe: de unde cumpar palinca buna?
Vremurile s-au schimbat și chiar dacă bunicii de odinioară au dispărut sau s-au modernizat, în România încă se fabrică multă palincă bună, acum în cadre mai bine organizate, cu tehnologie modernă, dar respectând aceleași metode de demult. Acum, producătorii de palincă se autorizează și fabrică delicioasa licoare la scară largă, în cantități industriale, dar de o calitate remarcabilă.
De exemplu, o palincă bună este fabricată de Distileriile Tomșani, o băutură pretențioasă și rafinată, pe care o vând apoi în propriul magazin online sau pe platforma Fabricat în RO, locul unde și-au dat întâlnire producătorii români care respectă tradițiile, dar își desfășoară activitățile respectând normele moderne.
Așadar, pentru un răsfăț ca odinioară, poți să iei la pas România în speranța că vei găsi în drumul tău un sătean care a învățat de la bunici cum să valorifice prunele sau să plasezi o comandă pe parinca.ro după ce ai ales cu atenție din oferta bogată de produse pe cele care ți-au stârnit cel mai mult curiozitatea.